Sint-Hubertusviering (Blaasveld (Willebroek))

Tijdstip
de zondag die het dichtst bij 3 november valt (tenzij 1 of 2 november)
Locatie
Blaasveld (Willebroek)
Algemene info

In Blaasveld wordt Sint-Hubertus jaarlijks gevierd. Hij is de patroonheilige van de jacht.
De dag gaat van start met een eucharistieviering in de kerk van Blaasveld. De viering staat in het teken van de heilige en jachthoornblazers verzorgen de muzikale omkadering. Na de viering worden buiten de kerk eenn dierenwijding georganiseerd. Paarden, honden, katten, kippen, kortom alle huis- en knuffeldieren kunnen gewijd worden. Nadien wordt er aan de aanwezigen een receptie aangeboden op een weide.

De aanbeden heilige is Sint-Hubertus van Luik. Ook vandaag is deze heilige nog populair. Zo dragen heel wat ruiterverenigingen nog steeds zijn naam. Bovendien worden er op heel wat plaatsen in Vlaanderen nog Sint-Hubertusvieringen gehouden. Deze vieringen gaan daarbij vaak gepaard met een aantal vaste ingrediënten: eucharistieviering, jachthoorns, dierenzegening, sint-hubertusbrood en (ruiter)wandelingen. De heilige werd in de 7de eeuw geboren en diende aan het hof van Pepijn van Herstal. Nadat zijn vrouw was overleden, ging hij een devoot leven leiden. Hubertus was tijdens zijn leven een excellent jager. Vandaar dat hij een uitverkoren patroonheilige van de jacht was. Als patroonheilige van de jacht wordt hij vaak afgebeeld met een hert.

Organiserende vereniging
VVV Vaartland
Werking van de vereniging
Het geheel wordt georganiseerd door de VVV Vaartland en de kerkfabriek Blaasveld in samenwerking met de gemeente Willebroek.
Website van de vereniging
http://www.willebroek.be
Contactgegevens
Toerisme Rupelstreek-Vaartland vzw
Sasplein 18
2830 Klein-Willebroek
Telefoon: 03 886 22 66