Sint-Hubertusviering (De Panne)

Sint-Hubertusviering (De Panne)
Tijdstip
Tweede zondag van oktober
Locatie
De Panne
Algemene info

Net zoals vele andere gemeenten in Vlaanderen viert ook De Panne Sint-Hubertus. Volgens de overlevering is deze heilige in de loop van de 7de eeuw geboren en heeft hij gediend aan het hof van Pepijn van Herstal. Na de dood van zijn vrouw stelde hij zijn leven in dienst van God.

Sint-Hubertus is de patroonheilige van de jacht en daarom wordt hij vaak met een hert afgebeeld. De legende vertelt dat Hubertus en zijn vrienden op Goede Vrijdag op jacht gingen, terwijl alle mensen naar de kerk trokken. Toen Hubertus op een bepaald moment alleen was, zag hij plots een hert met een kruis in het gewei uit de bosjes tevoorschijn komen. Hubertus sprong daarop van zijn paard en viel op zijn knieën. Hij hoorde een stem die zei: "Hubertus, waarom verdoe je je tijd met dit soort bezigheden? Vanaf nu zal je geen dieren meer vangen, maar mensen."

De naamdag van Sint-Hubertus valt op 3 november, maar veel vieringen worden vlak voor of na deze datum gehouden. Voor de Sint-Hubertusviering in De Panne komen ruiters, menners en hondenbaasjes samen. Er wordt een misviering gehouden en na de dienst worden de dieren gezegend. Op het Merveillieplein aan de Sint-Pieterskerk worden gewijde broodjes uitgedeeld. Daarna staan nog een stoet en een wandeling op het programma. De jachthoornblazers van Rallye Westrode zorgen ondertussen voor de nodige muziek, terwijl ze per koets vervoerd worden.

Organiserende vereniging
Hubertuscomité i.s.m. Dienst Toerisme De Panne
Contactgegevens
Desiere Norbert
De Panne
Telefoon: 0475 71 34 06