Sint-Hubertusviering (Dilbeek)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
laatste zondag oktober
Locatie
Dilbeek
Algemene info

Dilbeek is een gemeente met een hart voor paarden. Zo zijn er een achttal manèges of pensionstallen in de gemeente en nog tal van liefhebbers die aan huis één of meerdere paarden hebben voor wedstrijden onder het zadel of met de koets, of enkel als recreatie.

Eén van de evenementen in Dilbeek waarop ruiters en menners massaal met hun geliefkoosde viervoeter naar buiten komen is onze jaarlijks Sint-Hubertusviering.

Sint-Hubertus is op vele plaatsen in Vlaanderen nog altijd een populaire heilige. Denk maar aan de vele jacht- en ruiterverenigingen die zijn naam dragen. Sint-Hubertusvieringen gaan meestal gepaard met een aantal vaste rituelen en gebruiken: eucharistieviering, jachthoorns, dierenzegening, sint-hubertusbrood en (ruiter)wandelingen. De heilige werd in de 7de eeuw geboren en diende aan het hof van Pepijn van Herstal. Nadat zijn vrouw was overleden ging hij een devoot leven leiden. Hubertus was tijdens zijn leven een excellent jager. Vandaar dat hij een uitverkoren patroonheilige van de jacht was. Als patroonheilige van de jacht wordt hij vaak afgebeeld met een hert.

Dus tijdens een feestelijke plechtigheid in open lucht, voor het kasteel de Viron (gemeentehuis) en onder begeleiding van de Lembeekse Jachthoornblazers worden paarden, ruiters en menners gezegend om hen tijdens het komende jaar te beschermen tegen allerhande onheil.

Doch de Dilbeekse Paardenvrienden, inrichters van dit evenement, zien het zelfs iets ruimer en nodigen iedereen uit om samen met zijn huisdier (hond, kat, vogel, konijn, ….......) deel te nemen aan deze feestelijke plechtigheid.

Alle dieren en hun respectievelijke baasjes worden gezegend en krijgen een gewijd broodje aangeboden.

Nadien worden er dan twee kleine wandelingen/optochten gehouden, nl één voor de ruiters/menners en één voor de hondenliefhebbers en andere.

Tot slot krijgen de dieren (of hun baasje) een herinneringsmedaille aangeboden.

En als afsluiter is er voor alle aanwezigen (ook mensen zonder huisdier) tijd voor een gezellige babbel onder paarden/dierenliefhebbers met daarbij nog een drankje en een knabbel, u gratis aangeboden door de inrichters.

Organiserende vereniging
De Dilbeekse Paardenvrienden ism gemeente Dilbeek
Website van de vereniging
https://www.lecavzw.be/neen
Publicaties van de vereniging
neen
Andere activiteiten van de vereniging
Jaarlijks organisatie van een grote koetsentocht, een paardenmarkt, enkele ruiterwandelingen en promotie en/of medewerking aan paardenactiviteiten/events
Contactgegevens
Elmahouhab Nadia (secretaris)
Polleringestraat 41
1701 Ternat
Telefoon: 0479 83 97 69