Sint-Hubertusviering (Doornzele (Evergem))

Sint-Hubertusviering (Doornzele (Evergem))
Tijdstip
eerste zondag van november (maar als Allerheiligen op zaterdag of zondag valt, op de voorlaatste)
Locatie
Doornzele (Evergem)
Algemene info

De patroonheilige van de jacht, Sint-Hubertus, wordt sinds 2007 gevierd in de kerk op de Doornzele Dries. Hoewel de viering op de Doornzele Dries nog jong is, kent het vieren van Sint-Hubertus in Vlaanderen een lange traditie. Zo dragen heel wat (ruiter)verenigingen zijn naam. Bovendien worden er op heel wat plaatsen in Vlaanderen nog Sint-Hubertusvieringen gehouden. Deze vieringen gaan daarbij vaak gepaard met een aantal vaste ingrediënten: eucharistieviering, jachthoorns, dierenzegening, sint-hubertusbrood en (ruiter)wandelingen. De heilige moet ergens in de 7de eeuw geboren zijn. Hij diende aan het hof van Pepijn van Herstal. Na de dood van zijn vrouw stelde hij zijn leven in dienst van God. Er bestaan tal van legenden over deze heilige. Hubertus wordt als patroonheilige van de jacht met een hert afgebeeld. Een legende verklaart waarom: 'Het was Goede Vrijdag. Terwijl alle mensen naar de kerk togen, ging Hubertus met zijn vrienden uit jagen. Hij was echter alleen toen plotseling uit de bosjes een hert op hem toetrad met een kruis in het gewei. Hubertus sprong van zijn paard en viel op zijn knieën. Hij hoorde hoe een stem tot hem zei: "Hubertus, waarom verdoe je je tijd met dit soort bezigheden? Van nu af zul je geen dieren meer vangen, maar mensen."'(Bron: heiligen.net)

In Doornzele begint de Sint-Hubertusviering met een eucharistie, die opgeluisterd wordt door jachthoornblazers. Na de viering is er de wijding van het brood en vindt de zegening van de huisdieren plaats. 's Morgens is er een marktje met artisanale producten. Verder staat er een paarden- en hondenwandeling op het programma, tenslotte kan er deelgenomen worden aan een hubertusmaaltijd.

Organiserende vereniging
KVLV Doornzele-Langerbrugge
Werking van de vereniging
KVLV is een beweging die vooral plattelandsvrouwen wil aanzetten tot creativiteit, lekker en gezond eten, aan de conditie werken, autonomie en zelfzorg. De vereniging telt een 1000-tal lokale afdelingen en zo'n 107.000 leden over gans Vlaanderen.
Website van de vereniging
http://kvlv.doornzele.in.evergem.be/
Contactgegevens
Dobbelaere Yvette
Wulgestraat 67
9940 Evergem
Telefoon: 09 253 70 24