Sint-Hubertusviering (Gooik)

Sint-Hubertusviering (Gooik)
Tijdstip
Eerste zondag na 1 november
Locatie
Gooik
Algemene info

In Gooik wordt er jaarlijks een eucharistieviering gehouden ter ere van Sint-Hubertus, de patroonheilige van de jacht. Voor de aanvang ervan gaan ruiters te paard in processie naar de Woestijnkapel waar de deinst in openlucht wordt gehouden. Paarden, honden en hun eigenaars zijn op de dienst uitgenodigd. Tijdens de viering worden de dieren, indien gewenst, gewijd. Na de dienst is er een receptie. Geïnteresseerden kunnen deelnemen aan een wandelzoektocht in de streek.

De eucharistieviering wordt opgedragen aan Sint-Hubertus van Luik. Ook vandaag nog is hij een populaire heilige. Zo dragen heel wat jacht- en ruiterverenigingen zijn naam. Bovendien blijven er op heel wat plaatsen in Vlaanderen Sint-Hubertusvieringen gehouden worden. Deze vieringen gaan meestal gepaard met een aantal vaste rituelen en gebruiken: eucharistieviering, jachthoorns, dierenzegening, sint-hubertusbrood en (ruiter)wandelingen. De heilige werd in de 7de eeuw geboren en diende aan het hof van Pepijn van Herstal. Nadat zijn vrouw was overleden, ging hij een devoot leven leiden. Hubertus was tijdens zijn leven een excellent jager. Vandaar dat hij een uitverkoren patroonheilige van de jacht was. Als patroonheilige van de jacht wordt hij afgebeeld met een hert.

Organiserende vereniging
Gemeenschapscentrum De Cam en ruiterclub De Lustige Pajottenlanders en Actigo
Werking van de vereniging
De viering wordt georganiseerd door het Cultuurcentrum De Cam in samenwerking met ruiterclub De Lustige Pajottenlanders en Actigo.
Gemeenschapscentrum De Cam is de draaischijf van het cultureel leven in Gooik. De kantoorruimte herbergt o.a. de dienst Socioculturele Zaken, die bevoegd is voor de sectoren cultuur, informatie, jeugd en sport.
Actigo organiseert toeristische wandelingen te paard door het Pajottenland.
De Lustige Pajottenlanders zijn een ruitervereniging uit Gooik. De vereniging bestaat sinds 1952 en telt momenteel 37 leden.
Website van de vereniging
http://www.gooik.be/G-C-De-Cam_2.html
Contactgegevens
Cultuurcentrum De Cam
Dorpsstraat 67a
1755 Gooik
Telefoon: 02 532 14 02