Sint-Hubertusviering (Kapellen)

Tijdstip
Eerste zondag na Allerzielen
Locatie
Kapellen
Algemene info

In Kapellen wordt het naamfeest van Sint Hubertus elk jaar gevierd. De dag vangt aan met de traditionele misviering in de Sint-Jacobuskerk. Nadien wordt de dierenwijding in het gemeentepark georganiseerd. Bij zowel de viering als de wijding zorgen de jachthoornblazers van Waldo uit Vorst-Laakdal voor de muziek. Valkeniers zijn aanwezig en er wordt wild verkocht. Vervolgens vertrekken de menners met hun paarden in een optocht naar het domein Wolvenbosch, waar de feestdag wordt afgesloten.

Sint-Hubertus van Luik is een populaire heilige. Want ook op heel wat andere plaatsen in Vlaanderen worden er nog steeds Sint-Hubertusvieringen gehouden. Bovendien dragen heel wat jacht- en ruiterverenigingen zijn naam. Sint-Hubertusvieringen gaan meestal gepaard met een aantal vaste rituelen en gebruiken: eucharistieviering, jachthoorns, dierenzegening, sint-hubertusbrood en (ruiter)wandelingen. De heilige werd in de 7de eeuw geboren en diende aan het hof van Pepijn van Herstal. Nadat zijn vrouw was overleden, ging hij een devoot leven leiden. Hubertus was tijdens zijn leven een excellent jager. Vandaar dat hij een uitverkoren patroonheilige van de jacht was. Als patroonheilige van de jacht wordt hij vaak afgebeeld met een hert.

Werking van de vereniging
Een vriendengroep in Kapellen organiseert al meer dan 25 jaar deze Sint-Hubertusviering. Ze organiseren geen andere activiteiten.
Contactgegevens
Vandeweyer Peter
Telefoon: 03 664 23 24