Sint-Hubertusviering (Londerzeel)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
een van de zondagen voor de feestdag van Sint-Hubertus
Locatie
Londerzeel
Algemene info

De Sint-Hubertusviering in Londerzeel werd voor de eerste keer georganiseerd in 2005 en wordt sindsdien elk jaar herhaald op een van de laatste zondagen van oktober. De Londerzeelse viering mag dan zelf nog wel jong zijn, ze sluit zeker aan bij een oude traditie. Vanaf 9u30 verzamelen koetsen en paarden al op het Heldenplein. Om 10u20 vertrekken zij voor een parade door de stad. Net zoals in veel andere gemeenten waar Sint-Hubertus wordt vereerd, hoort bij de Sint-Hubertusviering in Londerzeel ook een bijzondere misviering. Deze eucharistie begint telkens om 10u en heeft plaats in de Sint-Kristoffelkerk. Tijdens de misdienst wordt het Sint-Hubertusbrood gewijd. Nadien kan iedereen die dat wil zijn huisdier (of zelfs knuffeldier) op het kerkplein laten zegenen. Ook de gewijde broodjes worden dan aan de kleinere dieren uitgedeeld. Tegen 11u bereikt ook paarden- en koetsenparade het kerkplein. Ook de paarden en ezels worden daarna gewijd.

Volgens de overlevering leefde Sint-Hubertus, die met deze viering vereerd wordt, in de zevende eeuw. Hij heeft gediend aan het hof van Pepijn van Herstal en stelde zijn leven na de dood van zijn vrouw in dienst van God. Toen hij op Goede Vrijdag met vrienden ging jagen terwijl iedereen naar de kerk ging, verscheen er een hert met een kruis in het gewei aan hem. Een stem vroeg hem waarom hij op deze manier zijn tijd verdreef en gebood hem voortaan niet meer op dieren te jagen. Om die reden werd hij patroonheilige van de jacht.

Organiserende vereniging
Koninklijke Jacht- en Alpenhoorngroep The Greenfields,
Werking van de vereniging
Jacht- en Alpenhoorngroep The Greenfields bestaat in 2011 50 jaar en mag daarom voortaan de titel 'Koninklijk' aan haar naam toevoegen. De vereniging brengt jaarlijks een aantal concerten. Daarnaast luistert de groep verschillende Sint-Hubertusvieringen open organiseert zij ook zelf de Sint-Huberusviering in Londerzeel. De organisatie werkt daarvoor samen met Koninklijke Sint-Hubertusgilde De Linde, de Kerkraad, de Landelijke Gilde van Londerzeel, Parochie Sint-Kristoffel en het gemeentebestuur. Verder zorgt de vereniging ook voor de muzikale begeleiding van Sint-Elooivieringen en neemt ze deel aan stoeten en processies.
Website van de vereniging
http://www.thegreenfields.be
Contactgegevens
Cnapelinckx François (muzikant/manager)
1840 Londerzeel
Telefoon: 052 30 48 34