Sint-Hubertusviering (Munte (Merelbeke))

Sint-Hubertusviering (Munte (Merelbeke))
Tijdstip
de tweede zondag van oktober
Locatie
Munte (Merelbeke)
Algemene info

3 november is de naamdag van Sint-Hubertus, de patroonheilige van de jacht. In heel wat gemeenten in Vlaanderen worden in de weken voor en na deze datum vieringen ter ere van Hubertus gehouden. In de Merelbeekse deelgemeente Munte is dat traditioneel op de tweede zondag van oktober.

Sint-Hubertus van Luik was een excellente jager, die aan het hof van Pepijn van Herstal diende. Toen zijn vrouw overleed, besloot hij zijn leven in dienst van God te stellen. Op afbeeldingen van Hubertus is vaak ook een hert te zien. Een verklaring daarvoor is te vinden in de legende over Hubertus die op Goede Vrijdag op jacht ging. Terwijl alle mensen naar de kerk gingen, trok Hubertus er met zijn vrienden op uit. Op het moment dat zijn vrienden even niet in de buurt waren, verscheen een hert met een kruis in het gewei. Hubertus hoorde ook een stem, die hem vroeg waarom hij zijn tijd zo verdreef. De stem gebood hem voortaan niet meer op dieren, maar op mensen te jagen. Hubertus trok hierna naar Maastricht om de bisschop te vragen wat God van hem verlagde.

De Sint-Hubertusviering in Munte heeft plaats in de Sint-Bonifatiuskerk en bestaat intussen al zo’n dertig jaar. De viering wordt opgeluisterd door de Jachthoornblazers "Rallye Westrode" en er is een broodjeswijding. Na de dienst krijgen de aanwezigen een aperitiefje aangeboden. Aansluitend is er de traditionele paardenwijding, waarbij sint-hubertusvaantjes uitgereikt worden. Na de wijding kunnen ruiters deelnemen aan een paardenwandeling; voor gewone wandelaars is er een herfstwandeling.

Organiserende vereniging
De Muntenaar
Werking van de vereniging
De Muntenaar ontstond naar aanleiding van de gemeentelijke fusie met Merelbeke in de jaren 1970. De vereniging werd opgericht om de tradities van Munte in stand te houden.
Publicaties van de vereniging
Sinds 1975 brengt De Muntenaar in samenwerking met de dorpsbewoners geregeld thematische publicaties over de tradities van Munte uit. Deze periodieke uitgaven zijn telkens gekoppeld zijn aan seizoensgebonden activiteiten.
Andere activiteiten van de vereniging
Naast de Sint-Hubertusviering organiseert De Muntenaar ook nog andere seizoensgebonden activiteiten:
- Elk jaar in februari organiseert de vereniging de Apollonia-Kermis. In en rond Munte wordt de Heilige Apollonia aanbeden bij tandkwalen.
- Op Palmzondag is er voor kinderen een rondrang met een versierde Palmpaasstok. Het gaat om een lokale traditie. Er is dan ook een lentewandeling met ezeltjes.
- De Muntenaar staat ook in voor de jaarlijkse Reuzenmeifeesten op de eerste zondag van mei. De 4 reuzen van Munte krijgen dan bezoek van een aantal andere reuzen.
- In september is er de Grote Kermis, met onder meer de Muntebollenworp.
- Onder de noemer "Betonnen getuigen, stille getuigen" organiseert De Muntenaar om de twee jaar een vredesconcert in de periode rond 11 november. De linie van bunkers die in de jaren 1930 aangelegd werden om Gent te beschermen tegen de Duitsers, staat daarbij centraal.
- In de kerstperiode is er de evocatie "Kerst te Munte". In een oude boerderij zijn er dan tentoonstellingen en toneelopvoeringen in samenwerking met de plaatselijke scholen.
- Afhankelijk van het thema neemt De Muntenaar ook deel aan Erfgoeddag en Open Monumentendag.
Contactgegevens
Ottermans Jos (stichter-voorzitter)
Torrekensstraat 48
9820 Munte (Merelbeke)
Telefoon: 09 362 70 43