Sint-Hubertusviering (Neervelp (Boutersem))

Tijdstip
de laatste zondag van oktober
Locatie
Neervelp (Boutersem)
Algemene info

In Neervelp organiseert de Landelijke Gilde al sinds 2003 een Sint-Hubertusviering. Deze viering vangt steeds aan met een mis om 14u, die opgeluisterd wordt door het Sint-Ceciliakoor. Een bijzonder detail is dat de dienst telkens in openlucht gehouden wordt. Tijdens de mis wordt ook het Sint-Hubertusbrood gewijd en na afloop van de eucharistie kunnen mensen hun honden, katten en paarden laten zegenen. Als ze dat willen, worden ze ook zelf gezegend. Daarna kunnen de deelnemers nog aanschuiven aan een koffietafel voor koffie en taart.

Sint-Hubertus is de patroonheilige van de jacht. Hij leefde in de 7de eeuw na Chr. en stond bekend als een erg goede jager. Een legende over hem vertelt dat hij op Goede Vrijdag ging jagen met vrienden, terwijl alle andere mensen naar de kerk trokken. Toen hij zich op een bepaald moment alleen in het bos bevond, zag hij een hert met een kruis in het gewei verschijnen. Hij hoorde ook een stem die hem vroeg waarom hij zijn tijd zo verdeed. De stem zei hem voortaan niet op dieren, maar op mensen te jagen.

Organiserende vereniging
Landelijke Gilde Neervelp
Werking van de vereniging
Landelijke Gilden is een koepelorganisatie die zich richt op de opbouw, de welvaart en het welzijn van de samenleving op het platteland en op de volledige ontplooiing van plattelandsgezinnen. De beweging telt 911 lokale afdelingen, waaronder die van Neervelp. Deze plaatselijke afdeling werd opgericht in 2001 en is eigenlijk de opvolger van de Boerenbondafdeling die vroeger in de gemeente actief was.
Andere activiteiten van de vereniging
Op de laatste zaterdag van februari houdt de Landelijke Gilde van Neervelp ieder jaar een ledenfeest. Verder organiseert de vereniging fietstochten, vormingsavonden, bedrijfsbezoeken en kooklessen. Tot voor kort organiseerde de Landelijke Gilde van Neervelp op de eerste zaterdag na Driekoningen een jaarlijkse kerstboomverbranding in de gemeente. Omdat meer en meer mensen tegenwoordig een valse kerstboom in hun huis zetten, moest dit evenement echter geschrapt worden.
Contactgegevens
Leemput Leon (Secretaris)
Kleinheidestraat 29
3370 Boutersem
Telefoon: 016 73 35 59