Sint-Hubertusviering (Tongeren)

Sint-Hubertusviering (Tongeren)
Tijdstip
Eerste zondag na 3 november
Locatie
Tongeren
Algemene info

Sint-Hubertus wordt in Tongeren elk jaar op de eerste zondag na 3 november gevierd. Het is daarbij de gewoonte dat er jaarlijks een eucharistieviering in openlucht wordt georganiseerd. Het is een viering, waarbij er een centrale plaats wordt gegeven aan huisdieren en hun baasjes. De huisdieren worden na de dienst gezegend. De Jachthoornblazers van Wiemesmeer en het Koninklijk Trompetterskorps Ambiorix Tongeren zorgen voor de muzikale omkadering van het gebeuren. Aan de viering gaat er een optocht vooraf. De muziekorpsen trekken in deze optocht in het gezelschap van de huisdieren en de eigenaars naar de feestweide. Het Koninklijk Stedelijk Feestcomité “Ridders van Morepoit tot Bukeberg” en het wijkcomité Offelken organiseren deze viering.

Het vieren van Sint-Hubertus kent in Vlaanderen een lange traditie. Een dergelijke viering gaat daarbij meestal gepaard met een aantal vaste rituelen en gebruiken: eucharistieviering, jachthoorns, dierenzegening, sint-hubertusbrood en (ruiter)wandelingen. De heilige werd in de 7de eeuw geboren en diende aan het hof van Pepijn van Herstal. Nadat zijn vrouw was overleden, ging hij een devoot leven leiden. Hubertus was tijdens zijn leven een excellent jager. Vandaar dat hij een uitverkoren patroonheilige van de jacht was. Als patroonheilige van de jacht wordt hij vaak afgebeeld met een hert.

Organiserende vereniging
Koninklijk Stedelijk Feestcomité “Ridders van Morepoit tot Bukeberg”
Werking van de vereniging
Eind 1951 kwam onder impuls van het stadsbestuur een feestcomité tot stand. Het comité is bedoeld als een ruggesteun en koepelvereniging voor de verschillende verenigingen in Tongeren. In 1952 organiseerde het feestcomité voor het eerst een carnavalstoet in Tongeren. In 1955 werd het comité omgevormd tot de "Ridders van Morepoit tot Bukeberg".
Andere activiteiten van de vereniging
Het feestcomité organiseert het Prinsenbal, ambitropical, het carnaval en enkele andere stoeten.
Contactgegevens
Moureaux Michel (verantwoordelijke stoetcommissie)