Spietslaupe (Mechelen aan de Maas)

Spietslaupe (Mechelen aan de Maas)
Tijdstip
De dag voor Aswoensdag
Locatie
Mechelen aan de Maas
Algemene info

Het "spietslaupe” is een oude carnavalstraditie. De mensen trachtten vroeger nog een laatste keer te goed te eten op de dag voor Aswoensdag (de avond voor het begin van de vasten = vastenavond). Verkleed trok men van deur tot deur om al bedelend geld, spek of eieren te krijgen. Gewapend met een spiets (een uit een haag gesneden stok) om het spek en de worst op te steken, en een korf om de eieren mee te vervoeren, trok men rond om dan ’s avonds in een of ander café zich te goed te doen aan de vergaarde spijs en drank. Dit volksgebruik wordt vandaag door K.V. De Zavelzekskes in ere gehouden. 
Vanaf 10 uur ’s morgens trekken de leden van de carnavalsvereniging door het dorp om de mensen een boterham met spek en eieren aan te bieden. Deze gulle gift wordt meestal beloond met een kleine financiële bijdrage. De opbrengst van het spietslaupe wordt gebruikt om in Paastijd de zieken, bejaarden enz., een paasgeschenk aan te bieden, om alzo deze mensen te laten voelen dat men ze niet vergeten is. 
Jaarlijks krijgt een van de deelnemers de titel: Ere-Spietslauper. Een jaar lang zal hij het spietslaupe promoten. De bekendmaking hiervan gebeurt tijdens de opening van het carnavalsseizoen aan ’t Pumpke. Deze eer gaat samen met het bekomen van een kunstwerk van de hand van een lokale kunstenaar.

Organiserende vereniging
K.V. De Zavelzekskes
Website van de vereniging
http://www.zavelzekskes.be/
Contactgegevens
Hermans Guido
Heirstraat 250
3630 Maasmechelen