Verloren Maandag Carnaval, Vesteloovet (Sint-Truiden)

Verloren Maandag Carnaval, Vesteloovet (Sint-Truiden)
Tijdstip
Maandag voor Aswoensdag
Locatie
Sint-Truiden
Algemene info

Sint-Truidenaren hebben hun carnaval (Vesteloovet) steeds gevierd. Al eeuwenlang houdt de stad deze traditie in ere. Ook de Jaarmarkt ('s ochtends) op de Grote Markt is aan het feestgebeuren verbonden. Het georganiseerde carnavalgebeuren kende in de jaren 1950 een flinke revival, maar door de swinging sixties ging het tijdelijk bergaf met het carnaval. Sinds de jaren 1970 zit de carnavalstraditie weer helemaal op koers.

In Sint-Truiden vieren ze carnaval op Verloren Maandag, dat is hier de maandag voor Aswoensdag. Het is de apotheose van een zesdaagse carnavalsviering dat met een kindercarnaval van start gaat. Verloren Maandag wordt ingezet met de doop van de carnavalwagens, waarbij er een wagenreceptie wordt gehouden. In de namiddag gaat dan uiteindelijk de Verloren Maandagstoet doorheen de straten van het stadscentrum. Verloren Maandag wordt afgesloten met een Vesteloovet-bal in de stadsfeestzaal van Sint-Truiden. Elk jaar komen vele duizenden bezoekers gezellig meefeesten.
Organiserende vereniging
Orde van de Commeduur
Werking van de vereniging
Eind jaren 1960 werd tijdens een gezamenlijke vergadering van het stedelijke Feestcomité en de Verenigde Handelaars, overgegaan tot de oprichting van een Raad van Elf om de Verloren Maandagviering te begeleiden en te stimuleren. De stadscarnavalvereniging koos voor de Rijnlandse tradities en de benaming "Orde van de Commeduur". In opdracht van de stad organiseert de Raad van Elf sinds 1970 de Carnavalviering rond Verloren Maandag in Sint-Truiden.
Website van de vereniging
http://www.ordevandecommeduur.be
Andere activiteiten van de vereniging
De aanstelling van de carnavalsoevereinen op 11-11, via de prinsenzittingen, recepties en bals, machtsoverdracht en de carnavalstoet op Verloren Maandag.
Contactgegevens
Creten Francois (Opper)
Sportlaan 44
3800 Sint-Truiden