Virga Jessefeesten (Hasselt)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
Zevenjaarlijks - 9 tot 23 augustus
Locatie
Hasselt
Algemene info

Sinds 1682 wordt te Hasselt om de zeven jaar een mariale processie gehouden, ter ere van de Virga Jesse. Dat is de naam waaronder Maria in Hasselt gekend is, "Virga Jesse", of vertaald: "Twijg van Jesse". Deze symboliek vindt haar oorsprong in een christelijke interpretatie van een visioen van de profeet Jesaja. Jesaja beschrijft hoe God een volledig bos omhakt en hoe er na deze ingrijpende daad een jonge twijg ontspruit aan de stronk van Jesse. De voedstervader van Jezus, Jozef, is volgens de bijbelse teksten een afstammeling van koning David, de zoon van Jesse. Christenen zien in het visioen van Jesaja dan ook de aankondiging van de geboorte van Jezus. 

Tijdens de Virga Jessefeesten wordt een 14de eeuws gotisch Mariabeeld doorheen de uitzonderlijk mooi versierde stad gevoerd. De zevenjaarlijkse traditie gaat terug op de bezetting van de stad door Hollandse troepen in 1675, zodat gedurende zeven jaar de optocht niet kon doorgaan. Bij de aftocht van de troepen, werd bij wijze van dank aan de Maagd deze optocht opnieuw gehouden, maar men besloot er een zevenjaarlijkse traditie van te maken. Slechts ter gelegenheid van de Franse bezetting op het einde van de 18e eeuw, en in 1940, werd deze cadans onderbroken.

Bij de organisatie van deze ommegang verdeelt de stad zich spontaan op in wijken, bij deze gelegenheid rotten genoemd. Zij wedijveren om het traject van de optocht door middel van de meest uitgekiende versieringen een feeëriek uitzicht te geven. Elke rot staat ook in voor de organisatie van een folkloristisch tafereel. Bijna 2500 figuranten en een twintigtal praalwagens vormen een omgang. Daarnaast zijn er nog tal van culturele activiteiten.

Organiserende vereniging
Comité Zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten vzw
Werking van de vereniging
Initiatiefnemer, coördinator en organisator van de Virga Jessefeesten.
Website van de vereniging
http://www.virgajessefeesten.be
Publicaties van de vereniging
Tijdens het jaar voor de feesten geeft de organisator diverse publicaties uit.
Contactgegevens
Martens John (erfgoed- & documentatiecentrum Virga Jessefeesten)
Vismarkt 15 bus 5
3500 Hasselt
Telefoon: 0497 34 07 62