Traditiedragers

Christophe Coen organiseert de Pelgrimstafel

In de kijker maart 2018

Elk jaar wordt op Witte Donderdag een Pelgrimstafel gedekt in het Sint-Julianusgasthuis in Antwerpen. Maar wat schuilt er achter dit gebruik? LECA besloot het simpelweg te vragen aan Christophe Coen, die als lid van de Koninklijke vzw Sint-Julianusgasthuis nauw betrokken is bij de organisatie van deze viering.

Michela De Camillis deelt confetti di Sulmona uit

In de kijker januari 2018
Michela De Camillis heeft haar roots in Italië, maar studeerde de voorbije jaren in België. Zopas sleepte ze haar doctoraatstitel in de wacht, waarop ze haar collega’s prompt op confettibloemen trakteerde. Bij Michela en haar familie worden speciale gelegenheden namelijk steevast met fiori di confetti gevierd. Zoiets maakt LECA natuurlijk meteen nieuwsgierig. Met wat hulp van mama Filomena werpt Michela voor ons een blik op deze smakelijke traditie.

Bieke Debusschere testte 'Curieuzereuzen'

In de kijker november 2017
Curieuzereuzen werd getest én goedgekeurd. Bij de uitwerking van het educatief pakket heeft LECA er namelijk een punt van gemaakt om nauw samen te werken met leerkrachten die in het eerste en tweede leerjaar voor de klas staan. Beter dan wie ook weten zij immers wat aanslaat bij hun leerlingen. Via een klankbordgroep werkten zij mee aan de voorbereiding van de lessen en de ontwikkeling van de leermiddelen. Ook een praktijktest was een must. In Bieke Debusschere van Vrije Basisschool Heilig Hart in Wenduine vonden we hiervoor een enthousiaste partner.

Gaia Van Deynze (24) doet aan cosplay

In de kijker oktober 2017
Cosplay zit in de lift. Meer en meer mensen verkleden zich als een personage uit hun favoriete game of serie en komen zo samen op bijeenkomsten. Hoe divers hun achtergronden ook mogen zijn, allemaal houden van games, fantasy of anime. Omwille van die fascinatie krijgen cosplayers soms snel het label van uncoole nerd opgekleefd. Met haar kennis en kunde helpt Gaia van Deynze dat hardnekkig vooroordeel eigenhandig de wereld uit.

Sofie Embrechts werkt mee aan de Pompoenmaand in Kasterlee

In de kijker september 2017
Pompoenen van 800 kilo en meer, racen op het water in een uitgehold exemplaar of katapultschieten met de iets kleinere versies: in Kasterlee, sinds jaar en dag hèt pompoendorp van België, kan het allemaal. Oktober is er traditioneel de Pompoenmaand. In de praktijk betekent dat heel veel pompoenen in het straatbeeld en weekends vol populaire pompoenactiviteiten, zoals een pompoenmarkt, het pompoenschieten en zelfs een heuse pompoenregatta. Voor zo’n traditie lopen wij bij LECA meteen warm. Na een enthousiaste babbel met Sofie Embrechts, coördinator toerisme van Kasterlee, zijn we zelfs helemaal overstag: pompoenen zijn gewoon de max!

Shana Van Hauwermeiren is volkskundige

In de kijker augustus 2017
In veel vrijwilligersverenigingen is de nood aan verjonging binnen de werking meer en meer voelbaar. Dit is bij de volkskundige verenigingen niet anders maar hoe kan je jongeren actief betrekken bij volkskundig erfgoed? Bij de Koninklijke Bond der Oost-Vlaamse Volkskundigen (KBOV) staat volkskunde al sinds 1926 centraal. Sinds een aantal jaar zet de KBOV ook actief in op verjonging. LECA sprak met Shana Van Hauwermeiren, een jonge historica in spe die als vrijwilliger werkt bij de KBOV.

Ann Peetermans over de Geelse gezinsverpleging

In de kijker juni/juli 2017
De Vlaamse Cultuurprijzen zijn omgedoopt tot de Ultima’s van de Vlaamse cultuur. Dit jaar werden ze op 13 juni uitgereikt in de Gentse Vooruit. 12 winnaars werden in evenveel categorieën in de bloemetjes gezet. Een van de gelauwerde initiatieven is de Geelse gezinsverpleging, dat de Ultima voor het immaterieel erfgoed in ontvangst mocht nemen. Terecht, vindt LECA, want de manier waarop de zorg voor psychiatrische patiënten in Geel al generaties lang in gezinsverband georganiseerd wordt, is indrukwekkend en hartverwarmend. Daarom zetten we deze maand Ann Peetermans in de kijker, die ieders sympathie had toen ze met haar man, zoon en inwonend patiënt Robert de award in Gent kwam ophalen.

Ann Vanhoorne heeft een strandcabine

In de kijker mei 2017
Nu de zon weer wat vaker van de partij is, trekken mensen weer massaal richting kust. Ook LECA was het voorbije weekend aan zee te vinden. Onze bestemming? Oostende! Langs de Koninklijke Gaanderijen staan de strandcabines daar namelijk sinds kort weer netjes in rijen opgesteld. Benieuwd als we zijn wilden we wel eens weten hoe een dag in en rond zo’n strandcabine vorm krijgt. Met onze voeten in het zand hadden we hierover een fijne babbel met Ann Vanhoorne, die al 10 jaar dol is op haar strandcabine.

Colombe Chokki koestert geboorterituelen uit Benin

In de kijker april 2017
In de H. Magdalenakerk in Brugge kun je van 29 april tot 11 juni 2017 de expo Hallo baby bezoeken. Deze tentoonstelling zet veranderende geboorterituelen in Vlaanderen en Brussel in de kijker. Om na te gaan welke plek geboorterituelen hebben in het leven van mensen met uiteenlopende achtergronden werden de voorbije maanden een reeks gesprektafels georganiseerd en diepte-interviews afgenomen. Een van de verhalen die je straks op de expo kunt ontdekken, is dat van Colombe Chokki (61). Colombe is geboren en getogen in Benin en kwam via het werk van haar man in Brussel terecht. Als mama van 2 zonen en een dochter legde zij ons graag uit hoe een geboorte in haar familie gevierd werd.

Johan De Rijck is rederijker

In de kijker maart 2017
Toneelspelers hebben het over 'een nieuw stuk op de planken brengen' of iets met veel 'kunst- en vliegwerk' vertonen. Maar wat betekent dat eigenlijk? Het antwoord vind je bij de rederijkers. Aan het begin van 15de eeuw stonden deze taalvirtuozen mee aan de wieg van de vertelcultuur en de ontwikkeling van de Nederlandse taal. Onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat er in de loop van de geschiedenis meer dan 500 rederijkerskamers opgericht zijn. In Vlaanderen en Nederland zijn er vandaag nog steeds zo’n 76 kamers actief. Een deel daarvan wordt overkoepeld door het Internationaal Verbond voor Kamers van Rhetorica Vlaanderen-Nederland vzw. Met een vragenlijst op zak trokken wij naar voorzitter Johan De Rijck voor een uitvoerig gesprek over hoe hij samen met anderen aan een toekomst voor deze traditie timmert.

Pagina's