LECA-nieuwsbrief augustus 2015

Naar Bourgogne voor reuzen en participatie

Naar Bourgogne voor reuzen en participatie

Op 4 en 5 september trekt LECA naar het hart van de Bourgogne. Het Centre Georges Chevrier van de Université de Bourgogne, la Maison du patrimoine oral de Bourgogne en het Centre Français du patrimoine culturel immatériel organiseren dan in Anost namelijk een congres dat helemaal in het teken staat van immaterieel erfgoed en participatie.

LECA op de Nacht van de Vleermuis

LECA op de Nacht van de Vleermuis

In het kader van de Nacht van de Vleermuis kan je je op 29 augustus laten onderdompelen in volksverhalen over vleermuizen. Samen met verteller Veerle Ernalsteen en muzikant Pieter De Zutter verzorgt LECA een voorstelling over vleermuizen in de volkscultuur. Vliegen vleermuizen echt in je haar? Brengen vleermuizen geluk? En hoe zit dat nu met hun verbond met de duivel? De Nacht van de Vleermuis heeft plaats in de Gentse Sint-Baafsabdij van 20u tot 22u30. Je kan er gratis naartoe, maar moet er wel voor inschrijven.

Koreaans bezoek

Koreaans bezoek

Overal ter wereld denken landen momenteel na over hoe ze een duurzaam erfgoedbeleid kunnen opzetten. In Zuid-Korea zet het Ministry of Culture, Sports and Tourism kleine teams van onafhankelijke onderzoekers in om de krijtlijnen voor zo'n beleid uit te tekenen. Daarbij zoeken zij ook inspiratie in het buitenland. Zo komt het dat LECA op 4 augustus Sonju Park en Young Chae op bezoek kreeg. Tijdens deze internationale ontmoeting gingen we dieper in op crowd sourcing en andere manieren om actief in te zetten op publiekswerking.

Traditiedrager van de maand: Jan Coppens

Traditiedrager van de maand: Jan Coppens

500 jaar. Zo lang al heeft in Geraardsbergen eind augustus een bijzondere bijeenkomst plaats. Tijdens de Processie van Plaisance vormt zich een stoet van reuzen, verenigingen en de relieken van Sint-Bartholomeus, de patroonheilige van de stad. Het is een dag van en voor verenigingen, die de processie voor geen goud ter wereld willen missen. Wij spraken met Jan Coppens, 'Giesbergenaar' in hart en nieren en erfgoedverantwoordelijke voor de stad.

Projectsubsidie voor Gebor(g)en is binnen!

Projectsubsidie voor Gebor(g)en is binnen!

Minister van Cultuur Sven Gatz maakte onlangs bekend aan welke initiatieven een projectsubsidie voor ontwikkelingsgerichte cultureel-erfgoedprojecten wordt toegekend. Bij een van de goedgekeurde projecten is ook LECA nauw betrokken. Onder de naam Gebor(g)en werkten wij samen met de Gezinsbond en diverse partners uit de erfgoedsector en het sociaal-cultureel werk een voorstel uit rond de overdracht van geboorterituelen. Binnen het project wordt vooral ingezet op de uitwisseling van informatie tussen mensen met verschillende achtergronden en de ontsluiting van verzamelde informatie.

Ontdek ons op de Cultuurmarkt!

Ontdek ons op de Cultuurmarkt!

Wie wil ontdekken wat het nieuwe cultuurseizoen in petto heeft, moet op 30 augustus in Antwerpen zijn. Naar jaarlijkse gewoonte pakt Prospekta daar op de laatste zondag van de zomervakantie uit met de Cultuurmarkt. In het hart van Antwerpen kun je dan kennismaken met het aanbod van honderden culturele organisaties. Ook LECA en alle collega’s van het ICE-trekkersnetwerk tekenen present voor de komende editie. Voor meer tekst en uitleg bij alles wat dat netwerk doet, verwelkomen we je met veel plezier aan onze stand op de Meir.

Het Geheugen van de Sport

Het Geheugen van de Sport

Het Sportimonium is recent gestart met Het Geheugen van de Sport. De bedoeling van dit project is het sporterfgoed in België in kaart brengen en de sportclubs en -federaties aansporen om aan de slag te gaan met hun eigen erfgoed. Op 16 oktober 2015 is er ook een inspiratievoormiddag voor professionals uit de sport- en erfgoedwereld.