Nieuws

De reuzendatabank krijgt een nieuw jasje!

De nieuwe reuzendatabank is binnenkort te raadplegen op de website van Histories vzw: https://historiesvzw.be

Gezocht: 2 reuzen om te figureren in langspeelfilm

De Gentse regisseur Peter Monsaert is voor zijn nieuwe langspeelsfilm 'Le Ciel Flamand' op zoek naar 2 reuzen die kunnen figureren tijdens de opnames van een dorpsfeest. De opnames hebben plaats in Ghoy, en dat op 19 augustus van 8u tot 13u. Interesse om hieraan mee te werken? Stuur dan je gegevens en enkele foto's van je reuzen naar  lecielflamand@lumiere.be

Meer dan 300 reuzen erkend als immaterieel erfgoed
Minister Sven Gatz voegde zopas de reuzencultuur toe aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Meer dan 70 reuzenverenigingen zien daarmee hun inspanningen beloond. Voortaan is de reuzencultuur – in al haar diversiteit – erkend als immaterieel erfgoed. ‘Daar zijn we heel blij mee’, zegt Johan Vencken, de voorzitter van Reuzen in Vlaanderen vzw. ‘Onze vzw mag dan al het dossier ingediend hebben, het zijn toch vooral de vele reuzenvrijwilligers die deze erkenning mogelijk hebben gemaakt.’
Bokrijk zoekt reuzen

Op 16 augustus 2015 organiseert Openluchtmuseum Bokrijk opnieuw een Bokrijkdag die helemaal in het teken van de reuzencultuur staat. Net zoals vorig jaar helpen LECA en Reuzen in Vlaanderen mee met de voorbereiding daarvan. Het hoogtepunt van de dag wordt een uitbundige reuzenstoet. Wil jouw reuzenvereniging graag aan deze stoet deelnemen? Lees dan hier hoe je je kunt inschrijven.

LECA blikt terug op een geslaagde Bokrijkdag
Met een Bokrijkdag die helemaal in het teken van de reuzencultuur stond, zette het Openluchtmuseum Bokrijk op 17 augustus een bijzonder stuk van ons feestelijk erfgoed in de spotlights. Ook LECA was van meet af aan nauw betrokken bij de voorbereidingen van dit evenement. Het resultaat was een waar reuzenfeest voor jong en oud, waar zelfs het grijze wolkendek, de occasionele regendruppels of de wind geen vat op hadden! Van het moment dat de museumdeuren openzwaaiden tot de laatste gast vertrok legden we alles vast op foto. Zo kan iedereen die er niet bij was, alsnog een streepje sfeer opsnuiven
RiV maakt muurkalender

Onze collega’s van Reuzen in Vlaanderen zijn op dit moment druk in de weer met de voorbereiding van een heuse reuzenkalender. In deze muurkalender komen zowel foto’s als data van stoeten en feesten met reuzen. Ook LECA steekt een handje toe bij het verzamelen van data. Organisatoren die hun reuzenfeest aan het overzicht willen toevoegen, kunnen dat doorgeven via deze link.

Land van Dendermonde feest!

Op 14 september 2014 organiseert Erfgoedcel Land van Dendermonde de reuzenhappening ‘Keere weerom, reuske, reuske!’ in Stokerij Rubbens in Wichelen. Tussen 10 tot 18 uur kun je er de aanwezige reuzen leren kennen of zelfs zien dansen. Daarnaast loopt er ook een tentoonstelling en is er een workshop reuzen bouwen voor volwassenen.

Inspiratiebrochure reuzenerfgoed

De toekomst van een reus vrijwaren doe je niet in een handomdraai. Uit de provinciale reuzenontmoetingsdagen die LECA en Reuzen in Vlaanderen het afgelopen jaar organiseerden, bleek  dat tal van reuzenverenigingen met veel succes een eigen aanpak of methode bedacht hebben om ervoor te zorgen dat hun reus er nog een hele tijd tegenaan kan gaan. En wat voor de ene vereniging werkt, kan ook voor een andere erg nuttig zijn. Om dergelijke informatie makkelijk te delen stelde LECA samen met Reuzen in Vlaanderen een inspiratiebrochure over de reuzencultuur op.

Eerste reuzenfederatiedag

Op zaterdag 19 oktober 2013 nodigen Reuzen in Vlaanderen vzw en LECA vzw alle reuzenbeheerders uit Vlaanderen uit op de eerste Federatiedag van Reuzen in Vlaanderen. Plaats van afspraak is het historisch stadhuis van Leuven. In de voormiddag stelt LECA daar de conclusies voor van de ontmoetingsdagen voor reuzenbeheerders die we de voorbije maanden in alle Vlaamse provincies hebben georganiseerd.

Nieuwe voorstelling met Contios in Kontich

Naar aanleiding van de viering voor 50 jaar Althenawijk vereert Contios, de reus van Kontich, op 12 oktober 2013 het Althenapark met een bezoekje. De 6m hoge gigant zal zo het rijke verenigingsleven van Kontich samenbrengen en een stukje uit de Kontichse geschiedenis in de kijker zetten.

Reuzenrondje Vlaanderen

Met de bijeenkomst voor reuzenbeheerders uit Vlaams-Brabant en Brussel bij FARO zetten LECA en Reuzen in Vlaanderen op 22 juni 2013 een punt achter hun reeks provinciale reuzenontmoetingsdagen. Niet alleen in Brussel, maar ook in Kortrijk, Wetteren, Turnhout en Hasselt peilde LECA de voorbije maanden – telkens in samenwerking met lokale erfgoedpartners - naar de problemen waar reuzenverenigingen mee te maken krijgen.

Pages