Traditiedragers

Werner onderzoekt de geschiedenis van zijn familie

In de kijker oktober 2018
Werner Peene onderzoekt al jaren de geschiedenis van zijn familie. Dat onderzoek bracht hem intussen langs tal van archieven. Ook ontmoette hij heel wat mensen met dezelfde familienaam of een variatie erop. Zijn opzoekingswerk kreeg een extra dimensie wanneer hij intekende op het DNA-project van Familiekunde Vlaanderen. Dr. Maarten Larmuseau tracht door middel van DNA-onderzoek familiestambomen wetenschappelijk te onderbouwen. LECA ging luisteren bij Werner en kreeg het hele verhaal over de familie ‘Peene’.

Peter Ressen neemt deel aan het OLS

In de kijker juni 2018
Op zondag 1 juli wordt in Kinrooi het Oud-Limburgs Schuttersfeest georganiseerd. As we speak treft de Sint-Servatiusgilde Raam de laatste voorbereidingen om dit weekend niet minder dan 5.000 gildeleden en een veelvoud daarvan aan bezoekers op het feestterrein te verwelkomen. LECA stak haar licht op bij Peter Ressen, lid van de OLS Federatie en voorzitter van de Kinrooise schutterij Sint-Martinus, over wat er dit weekend allemaal te gebeuren staat.

Jonas De Smedt loopt op stelten

In de kijker mei 2018
In Merchtem is steltenlopen alomtegenwoordig. Als je de gemeente binnen rijdt, word je verwelkomd door een standbeeld van een steltenloper, bij de plaatselijke bakkers zijn er steltentaarten te vinden en een flesje steltenbier gaat er ook altijd wel in. Op 15 mei dienden de Merchtemse Steltenlopers een aanvraag in om hun traditie te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen. LECA begeleidde het erfgoedzorgtraject en viste tijdens een babbel met Jonas De Smedt (27) uit wat het steltenlopen allemaal inhoudt.

Audric Joos (23) volgt het koningshuis

IN DE KIJKER APRIL 2018
Met een kersverse royal baby en hèt celebrity huwelijk van het jaar op komst staat het Britse koningshuis tegenwoordig volop in de schijnwerpers. Honderdduizenden Britten leven intens mee met de Britse royals en kijken reikhalzend uit naar deze twee blijde gebeurtenissen. In België loopt het gewoonlijk wat minder vaart, al zijn er ook hier mensen die het doen en laten van het Belgische koningshuis met meer dan gewone belangstelling volgen. Eén van hen is Audric Joos (23), die LECA vol vuur vertelde waarom de koninklijke familie hem zo interesseert.

Christophe Coen organiseert de Pelgrimstafel

In de kijker maart 2018
Elk jaar wordt op Witte Donderdag een Pelgrimstafel gedekt in het Sint-Julianusgasthuis in Antwerpen. Maar wat schuilt er achter dit gebruik? LECA besloot het simpelweg te vragen aan Christophe Coen, die als lid van de Koninklijke vzw Sint-Julianusgasthuis nauw betrokken is bij de organisatie van deze viering.

Michela De Camillis deelt confetti di Sulmona uit

In de kijker januari 2018
Michela De Camillis heeft haar roots in Italië, maar studeerde de voorbije jaren in België. Zopas sleepte ze haar doctoraatstitel in de wacht, waarop ze haar collega’s prompt op confettibloemen trakteerde. Bij Michela en haar familie worden speciale gelegenheden namelijk steevast met fiori di confetti gevierd. Zoiets maakt LECA natuurlijk meteen nieuwsgierig. Met wat hulp van mama Filomena werpt Michela voor ons een blik op deze smakelijke traditie.

Bieke Debusschere testte 'Curieuzereuzen'

In de kijker november 2017
Curieuzereuzen werd getest én goedgekeurd. Bij de uitwerking van het educatief pakket heeft LECA er namelijk een punt van gemaakt om nauw samen te werken met leerkrachten die in het eerste en tweede leerjaar voor de klas staan. Beter dan wie ook weten zij immers wat aanslaat bij hun leerlingen. Via een klankbordgroep werkten zij mee aan de voorbereiding van de lessen en de ontwikkeling van de leermiddelen. Ook een praktijktest was een must. In Bieke Debusschere van Vrije Basisschool Heilig Hart in Wenduine vonden we hiervoor een enthousiaste partner.

Gaia Van Deynze (24) doet aan cosplay

In de kijker oktober 2017
Cosplay zit in de lift. Meer en meer mensen verkleden zich als een personage uit hun favoriete game of serie en komen zo samen op bijeenkomsten. Hoe divers hun achtergronden ook mogen zijn, allemaal houden van games, fantasy of anime. Omwille van die fascinatie krijgen cosplayers soms snel het label van uncoole nerd opgekleefd. Met haar kennis en kunde helpt Gaia van Deynze dat hardnekkig vooroordeel eigenhandig de wereld uit.

Sofie Embrechts werkt mee aan de Pompoenmaand in Kasterlee

In de kijker september 2017
Pompoenen van 800 kilo en meer, racen op het water in een uitgehold exemplaar of katapultschieten met de iets kleinere versies: in Kasterlee, sinds jaar en dag hèt pompoendorp van België, kan het allemaal. Oktober is er traditioneel de Pompoenmaand. In de praktijk betekent dat heel veel pompoenen in het straatbeeld en weekends vol populaire pompoenactiviteiten, zoals een pompoenmarkt, het pompoenschieten en zelfs een heuse pompoenregatta. Voor zo’n traditie lopen wij bij LECA meteen warm. Na een enthousiaste babbel met Sofie Embrechts, coördinator toerisme van Kasterlee, zijn we zelfs helemaal overstag: pompoenen zijn gewoon de max!

Shana Van Hauwermeiren is volkskundige

In de kijker augustus 2017
In veel vrijwilligersverenigingen is de nood aan verjonging binnen de werking meer en meer voelbaar. Dit is bij de volkskundige verenigingen niet anders maar hoe kan je jongeren actief betrekken bij volkskundig erfgoed? Bij de Koninklijke Bond der Oost-Vlaamse Volkskundigen (KBOV) staat volkskunde al sinds 1926 centraal. Sinds een aantal jaar zet de KBOV ook actief in op verjonging. LECA sprak met Shana Van Hauwermeiren, een jonge historica in spe die als vrijwilliger werkt bij de KBOV.

Pages