Nieuws

Volkscafés in de Week van de Smaak 2013?!

Van 14 tot 24 november 2013 vieren we opnieuw Week van de Smaak. Het centrale thema is dit jaar ‘Water & Vuur’. Ook in de volkscafés vallen er allerlei smaken te ontdekken. Denk bijvoorbeeld maar aan plaatselijke bieren, jenevers, hardgekookte eitjes of droge worsten.

Inspiratie VOOR het buitenland: expertise-uitwisseling LECA - Letland

In deze rubriek schotelt LECA jou normaal gezien een inspirerende best practice uit het buitenland voor. Bij wijze van uitzondering draaien we de rollen deze keer om: deze maand inspireerden wij op onze beurt buitenlandse collega’s met ons project ‘Hart voor volkscafés’. Op vraag van het Kuldiga Restoration Centre ontving LECA op vrijdag 19 april namelijk een groep van 10 erfgoedwerkers uit Letland.

Dit is een volkscafé volgens JULLIE:

“Alwaar de wereldproblemen zo opgelost zijn”

”Waar vrienden uren kunnen babbelen zonder iets te zeggen”

”De prijs voor een pintje is te betalen en het amusement krijg je er gratis bij”

”Waar iedereen, zowel overal als plastron, welkom is”

”De geur van pils, droge worsten en sigaretten”

”Sanseveria's voor het venster”

”Er is een biljartclub en een vinkenmaatschappij”

”Een luisterend oor van de waardin”

"Toernéé générale"

Op verkenning langs 20 Antwerpse volkscafés is een volkscaféplan dat een staalkaart toont van de volkscafés die Antwerpen vandaag de dag nog telt. Met dit plan, dat een onderdeel is van het initiatief Hart voor Volkscafés, brengt LECA de volkscafés als bijzonder onderdeel van ons erfgoed dus opnieuw onder de aandacht van het grote publiek.

Project 'Hart voor volkscafés’ wint EU-prijs voor cultureel erfgoed/Europa Nostra-prijs 2011

Op 7 april 2011 hebben de Europese Commissie en Europa Nostra de 27 winnaars van de EU-prijs voor cultureel erfgoed/Europa Nostra Heritage Awards 2011 bekendgemaakt. Volkskunde Vlaanderen is één van de 7 laureaten in ‘Categorie 4 – Onderwijs, opleiding en bewustmaking’. De organisatie, die het leven van iedere dag vanuit een hedendaags perspectief bestudeert en onder de aandacht brengt, krijgt de prijs voor haar project ‘Hart voor volkscafés’.

Volkscaféproject gaat down under

Ons project 'Hart voor Volkscafés' blijft mensen inspireren. Onlangs wijdde het prestigieuze Australische Smith Journal een artikel aan het fenomeen. Ze plaatsten vooral het sociale aspect van deze ontmoetingsplaatsen in de kijker, waarbij ze - met onze hulp - twee waarden van een volkscafé uitgebreid aan het woord lieten.