LECA-nieuwsbrief maart 2018

Gezocht: foto's en deelnemers voor Brabant Stoet

Gezocht: foto's en deelnemers voor Brabant Stoet Op zondag 16 september 2018 wordt in Bergen op Zoom de Brabant Stoet gehouden. Dat wordt een presentatie van loopgroepen in het vroegere Hertogdom Brabant, waarvoor nog deelnemers uit Vlaanderen en Nederland worden gezocht. Bij de Brabant Stoet hoort ook een rondreizende fototentoonstelling. Hiervoor werkt het verbond Volkscultuur in de Lage Landen (VVLL) samen met de Brabant-Collectie en LECA. Voor de foto-expo wordt uitgekeken naar foto’s van loopgroepen.

Waarom is de paashaas in het Engels een konijn?

Waarom is de paashaas in het Engels een konijn?

Bij ons brengt een haas eieren op Pasen, in Engelstalige landen is dat een konijn.  Beide hebben nochtans hetzelfde dier als stamvader: de Duitse paashaas. Eind 18de eeuw dook die voor het eerst op in Duitse kinderprenten en -boeken. Echt toevallig is dat niet. In die periode groeide de belangstelling voor sprookjes, sagen en legenden. Bovendien ontstond er op dat moment een nieuwe mentaliteit, die men later benoemde als ‘de burgerlijke cultuur’. Die was gebaseerd op discipline, gehoorzaamheid en vlijt.

Traditiedrager van de maand: Christophe Coen over de Pelgrimstafel

Traditiedrager van de maand: Christophe Coen over de Pelgrimstafel

Elk jaar wordt op Witte Donderdag een Pelgrimstafel gedekt in het Sint-Julianusgasthuis in Antwerpen. Maar wat schuilt er achter dit gebruik? LECA besloot het simpelweg te vragen aan Christophe Coen, die als lid van de Koninklijke vzw Sint-Julianusgasthuis nauw betrokken is bij de organisatie van deze viering.

Lees hier het volledige interview.

Call for papers: Volkskunde over dekolonisatie en restitutie

Call for papers: Volkskunde over dekolonisatie en restitutie

De redactie van het tijdschrift Volkskunde heeft een call for papers voor een themanummer over dekolonisatie en restitutie gelanceerd. Dit nummer is gepland voor het najaar van 2019. Auteurs uit verschillende vakgebieden worden aanmoedigd om hun invulling van de betekenis van dekolonisatie en restitutie te presenteren in een abstract van max. 300 woorden. Voorstellen kunnen tot 1 oktober 2018 gestuurd worden naar redactie@volkskunde.be. Zowel wetenschappelijke artikels als casestudies zijn welkom.

Call for papers: The Ritual Year

Call for papers: The Ritual Year

Van 7 tot 9 november 2018 organiseert SIEF’s Werkgroep The Ritual Year opnieuw een congres. Deze dertiende editie heeft plaats in Boekarest (Roemenië) met ‘urban culture’ als thema. Tot 15 april 2018 loopt een call for papers.

Website kinderen en feest

Website kinderen en feest

Bij Kind en Samenleving liep sinds 2016 een traject rond kinderen en spelen. Omdat feesten voor kinderen een perfecte aanleiding zijn om anders te spelen, was LECA een van de partners in de klankbordgroep. Via actieve plaatsbezoeken en kringgesprekken werd nagegaan hoe kinderen feest ervaren en beleven. De belangrijkste bevindingen zijn vanaf nu gebundeld te vinden op de website Feest!

Fotowedstrijd rond erfgoed

Fotowedstrijd rond erfgoed

2018 is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Daarom organiseert de Vlaamse overheid samen met een aantal partners een fotowedstrijd voor het grote publiek. Meedoen kan tot 15 mei 2018 door maximum 5 foto’s in te sturen van wat je zelf als jouw erfgoed beschouwt. Roerend of onroerend, tastbaar of immaterieel: het mag allemaal. Uit alle inzendingen worden 40 foto’s gekozen, die op verschillende plaatsen in België tentoongesteld zullen worden.