LECA-nieuwsbrief oktober 2018

Curieuzereuzen in Blankenberge

Curieuzereuzen in Blankenberge

LECA gaat op de koffie bij Erfgoedcel Kusterfgoed op zaterdag 17 november om Curieuzereuzen, het educatief pakket over reuzencultuur, voor te stellen. 

Subsidies erfgoedorganisaties bekend

Subsidies erfgoedorganisaties bekend

Eind september maakte minister van cultuur Sven Gatz de werkingsmiddelen voor cultureel-erfgoedorganisaties tijdens de beleidsperiode 2019-2023 bekend. Er worden subsidies toegekend aan collectiebeherende organisaties (musea, culturele archiefinstellingen en erfgoedbibliotheken), landelijke dienstverlenende organisaties die diensten aanbieden rond de zorg voor en de omgang met cultureel erfgoed en een organisatie rond immaterieel cultureel erfgoed. De beschikbare middelen werden met 9,6 miljoen euro verhoogd, waardoor er in totaal iets meer dan 37 miljoen euro verdeeld werd.

Call for papers: the Ritual Year

Call for papers: the Ritual Year

Van 30 juli tot 2 augustus 2019 wordt in Oxford het congres Christian Congregational Music: Local and Global Perspectives Conference georganiseerd. Het doel van dit congres is om aandacht te vestigen op de verschillende culturele, spirituele en sociale rollen die muziek kan vervullen binnen diverse Christelijke geloofsgemeenschappen verspreid over de hele wereld. Tijdens de conferentie zullen er workshops, lezingen en rondetafelgesprekken georganiseerd worden. 

Traditiedrager van de maand: Werner onderzoekt de geschiedenis van zijn familie

Traditiedrager van de maand: Werner onderzoekt de geschiedenis van zijn familie Werner Peene onderzoekt al jaren de geschiedenis van zijn familie. Dat onderzoek bracht hem intussen langs tal van archieven. Ook ontmoette hij heel wat mensen met dezelfde familienaam of een variatie erop. Zijn opzoekingswerk kreeg een extra dimensie wanneer hij intekende op het DNA-project van Familiekunde Vlaanderen.

Heemkunde Actueel

Heemkunde Actueel

Op zaterdag 24 november 2018 organiseert Heemkunde Vlaanderen in museum Hof van Busleyden in Mechelen een nieuwe editie van Heemkunde Actueel. Tijdens deze studiemiddag voor hedendaagse heemkunde staan lezingen over auteursrecht, ‘going open’ en ontsluiting via Wikimediaplatformen op het programma. Deelnemen kost 15 euro per persoon; inschrijven kan tot 18/11 via www.heemkunde-vlaanderen.be.
 

Boek Expo 58

Boek Expo 58

60 jaar geleden sloot Expo 58 de deuren.

Aan de hand van nooit eerder gepubliceerde foto’s blikt Expo 58. Spektakel uit de toekomst terug naar het amusement van toen en schetst Rudolph Nevi hoe de befaamde wereldtentoonstelling door het volk beleefd werd.

Expo 58. Spektakel uit de toekomst verscheen bij Uitgeverij Houtekiet. (ISBN 978 90 8924 685 1, 24,99 euro)

Kempens Karakter zoekt collega

Kempens Karakter zoekt collega

Voor de werking van de erfgoedcel is projectvereniging Kempens Karakter op zoek naar een halftijdse erfgoedconsulent.

Interesse? Lees hier het vacaturebericht.

Kermis in regio Roeselare

Kermis in regio Roeselare

Met ‘Trek mee aan de flosj’ zoomde Erfgoedcel BieTERF in 2017 op de kermissen in en rond Roeselare. Een artikel vormt het sluitstuk van het project.

Lees het artikel hier en duik in de wereld van de kermis.