LECA-Nieuwsflits: Pauwelviering Galmaarden erkend als ICE!

Sinds maart 2015 was LECA met de regelmaat van de klok in Galmaarden terug te vinden. Reden daarvoor was de begeleiding van de werkgroep die zich met erfgoedzorg voor de Pauwelviering bezighoudt. Dat traject wordt nu beloond: zopas besliste minister van Cultuur Sven Gatz om de Pauwelviering aan de Inventaris Vlaanderen voor immaterieel cultureel erfgoed toe te voegen. Deze erkenning is de kers op de taart voor iedereen die zich inzet voor de toekomst van de traditie. Van harte proficiat, Galmaarden!

Over de Pauwelviering

Over de Pauwelviering

De Pauwelviering is Galmaarden en Galmaarden is de Pauwelviering. Tijdens deze feestelijke gebeurtenis op de zondag na 25 januari trekt de Pauwel met zijn apostelen door de straten van de gemeente. Hoogtepunt is het rondstrooien van zogenaamde Pauwelbroodjes. Aan het feest zelf gaat ieder jaar een lange voorbereiding vooraf. Tussen het weggeven van de Pauwel op de zondag na Sint-Elooi en de afrekening op de zondag na de Pauwelviering staat alles in het teken van de ‘geplogendheden’, een reeks van geritualiseerde handelingen die het feest karakteriseren.

Over de werkgroep erfgoedzorg

Over de werkgroep erfgoedzorg

Om een traditie te laten opnemen in de Inventaris Vlaanderen voor immaterieel cultureel erfgoed moet een aanvraag ingediend worden. Deze aanvraag werd voorbereid door een special daartoe samengestelde werkgroep met vertegenwoordigers van de Pauwelbende, de Pauwelgilde, het Pauwelcomité, de Pauwelhoeve, Ergoed Galmaarden (sic), de parochie en de gemeente Galmaarden en Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei.

Over de Inventaris Vlaanderen

Over de Inventaris Vlaanderen

De Inventaris Vlaanderen is een lijst van het immaterieel cultureel erfgoed dat onze regio rijk is. Via deze lijst maakt de Vlaamse overheid dit erfgoed zichtbaar en stimuleert ze de bewustwording hierrond. De Pauwelviering is het 44e element dat wordt opgenomen. De Inventaris is een van de instrumenten waarmee Vlaanderen uitvoering geeft aan de Unesco-Conventie voor het safeguarden van immaterieel cultureel erfgoed uit 2003. België heeft dit internationale verdrag in 2006 aangenomen.

Iedereen blij!

Iedereen blij!

'We zijn natuurlijk enorm blij met deze erkenning', zegt Michel Matthijs van het Pauwelcomité. 'Samen met LECA hebben we de afgelopen 18 maanden hard gewerkt aan ons erfgoedzorgplan. We zijn ons er meer dan ooit van bewust dat we de toekomst van de Pauwelvieirng zelf in handen hebben. Daarom willen we met z'n allen de traditie doorgeven aan de volgende generaties. Zo kan de Pauwelviering ook later de mensen van Galmaarden bij elkaar blijven brengen.‘  

Meedoen?

Meedoen?

Wie de volgende Pauwelviering van dichtbij wil meemaken, reserveert natuurlijk nu al 29 januari 2017 in zijn of haar agenda. Wil je zelf een erfgoedzorgtraject rond een traditie opstarten? Dan kan LECA je daarbij begeleiden. Inspirerende praktijkvoorbeelden en tips en tricks vind je alvast op het platform immaterieel erfgoed