Waarom geven we elkaar meiklokjes op 1 mei?

Waarom geven we elkaar meiklokjes op 1 mei?

Op 1 mei kan je lelietjes-van-dalen of meiklokjes cadeau geven aan mensen die je graag ziet. De traditie zegt dat de witte bloem een teken van het voorjaar is en dat ze tot het volgende voorjaar geluk en gezondheid brengt. Waar het gebruik precies vandaan komt, is niet echt duidelijk. Vooral in Frankrijk leeft de traditie nog heel erg. In de week voor 1 mei zijn meiklokjes dan ook overal te koop bij bloemisten en in de supermarkt. Ook in België zijn er heel wat mensen die op 1 mei meiklokjes uitdelen aan vrienden en geliefden.

De Franse traditie om op 1 mei meiklokjes te schenken wordt toegeschreven aan koning Charles IX. Die kreeg op 1 mei 1561 een bundel lelietjes-van-dalen om hem geluk en voorspoed voor het komende jaar te wensen. Wie de bloemen schonk, is niet meer geweten, maar Charles IX zou zo ingenomen geweest zijn met het idee, dat hij er een gewoonte van maakte om alle dames aan zijn hof op 1 mei een boeket meiklokjes te geven.

Vandaag de dag worden meiklokjes ook vaak geassocieerd met het Feest van de Arbeid, dat 121 jaar geleden werd ingevoerd in Europa. Op 21 juli 1889 werd er tijdens het oprichtingscongres van de Tweede Internationale in Parijs besloten om jaarlijks een 1 mei-viering in te lassen om de strijd voor de achturige werkdag te versterken.

Foto: By liz west from Boxborough, MA (lily of the valley) [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons