Nieuws

Curieuzereuzen in Bokrijk

Op 21 juli 2018 is het weer zo ver: dan slaan Bokrijk, LECA en Reuzen in Vlaanderen weer de handen in elkaar om uit te pakken met een dag die helemaal in het teken van reuzencultuur staat. In het openluchtmuseum kun je dan zelf ontdekken hoe leuk Curieuzereuzen is: via workshops laat LECA je graag kennis maken met verschillende aspecten van de reuzentraditie.

Traditiedrager van de maand: Peter Ressen neemt deel aan het OLS

Op zondag 1 juli 2018 wordt in Kinrooi het Oud-Limburgs Schuttersfeest georganiseerd. As we speak treft de Sint-Servatiusgilde Raam de laatste voorbereidingen om dit weekend niet minder dan 5.000 gildeleden en een veelvoud daarvan aan bezoekers op het feestterrein te verwelkomen. LECA stak haar licht op bij Peter Ressen, lid van de OLS Federatie en voorzitter van de Kinrooise schutterij Sint-Martinus, over wat er dit weekend allemaal te gebeuren staat.

Lees hier het volledige interview.

Gezocht: traditiedragers met museumplannen

Feesten, rituelen en sociale praktijken in het museum: wat zou dat geven? Een oproep in het kader van het Intangible Cultural Heritage and Museums-project (IMP) biedt traditiedragers nu een kans om dat te ontdekken. Tot 20 augustus 2018 kun je wildste plannen rond samenwerken met een museum indienen. Uit alle inzendingen wordt 1 winnaar geselecteerd die zijn of haar plan ook werkelijk in de praktijk mag brengen. IMP zorgt voor een budget van 1.500 euro én hopen advies en ondersteuning. 

Heemdag 2018 over vrouwen en geschiedenis

De Heemdag, de jaarlijkse studie- en ontmoetingsdag van Heemkunde Vlaanderen, staat in 2018 in het teken van straffe madammen. Onder die noemer wordt op 6 oktober 2018 in Het Halfdiep Kontich gefocust op de vrouwelijke kant van de geschiedschrijving. Naast een aantal boeiende lezingen staan ook geleide bezoeken en de uitreiking van het eremerk deken Jozef Van Herck en het Jozef Weyns-eremerk op het programma.

Wiki loves heritage

2018 is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Ook de vrijwilligers van Wikipedia en Wikimedia België haken daarbij aan door i.sm. de Vlaamse overheid, PACKED en Faro de fotowedstrijd Wiki Loves Heritage te organiseren. Meedoen is makkelijk: je neemt een foto van het immaterieel, roerend of onroerend erfgoed in België en laadt die onder een vrije licentie op in Wikipedia's mediabibliotheek Wikimedia Commons.

LECA's privacyverklaring kreeg update

Om in regel te zijn met de GDPR - de General Data Protection Regulation die sinds 25 mei in de hele Europese Unie van kracht is – heeft LECA haar privacyverklaring bijgewerkt. In deze verklaring leggen wij uit welke persoonsgegevens we verzamelen en hoe wij daarmee omspringen. Het belangrijkste principe daarbij is dat wij nooit uw gegevens gebruiken zonder uw toestemming. 

Hoe komt het dat we vaderdag vieren?

Straks worden alle papa’s weer een dag lang in de watten gelegd om hen te bedanken voor hun goede zorgen. In België is het de gewoonte om dat op de tweede zondag van juni te doen, al zijn er ook streken waar vaderdag op 19 maart gevierd wordt. In de praktijk staat vaderdag synoniem voor schattige knutselwerkjes, een lief versje, een uitgekiend cadeautje of een andere verrassing. Maar hoe is dat zo gekomen?

Traditiedrager van de maand: Jonas De Smedt loopt op stelten

In Merchtem is steltenlopen alomtegenwoordig. Bij het binnenrijden van de gemeente word je verwelkomd door een standbeeld van een steltenloper, bij de plaatselijke bakkers zijn er steltentaarten te vinden en een flesje steltenbier gaat er ook altijd wel in. Op 15 mei 2018 dienden de Merchtemse Steltenlopers bij de Vlaamse overheid een aanvraag in om hun traditie te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. Maar wat houden de gebruiken van de steltenlopers precies in?

Nieuw op tv: 'Het zit in de familie'

Vanaf juni kun je op EclipsTV terecht voor het splinternieuwe tv-programma ‘Het zit in de familie’. 6 afleveringen lang nemen de medewerkers en vrijwilligers van Familiekunde Vlaanderen je mee op sleeptouw bij het oplossen van vragen over familiegeschiedenis. Kijkers mogen zich alvast verwachten aan een boeiende speurtocht langs archieven, musea, gemeentehuizen en allerlei plekken die belangrijk waren in iemands familiegeschiedenis.

Borgerhoutse Reuskens openen 'Feest!' in MAS

Vanaf juni 2018 is het alle dagen Feest! In het MAS. De nieuwe semi-permanente expo brengt namelijk feestobjecten uit verschillende collecties van het museum samen en dompelt je zo onder in tradities waarmee wereldwijd overgangsmomenten in het leven gevierd worden. Een expo met feestcultuur als thema gaat natuurlijk niet onopgemerkt van start: voor het openingsfeest op 1 juni verlaten de Borgerhoutse Reuskens bij hoge uitzondering Borgerhout om tussen 17u en 18u de expo te bezoeken.

Pagina's