Feestkaart

De feestendatabank is verhuisd en kreeg een nieuw jasje!

De nieuwe feestendatabank is te raadplegen op de website van Histories vzw: https://historiesvzw.be/aanbod/databanken/feesten/

Veel feestplezier!

Hieronder vindt u een overzicht van de feesten in Vlaanderen. Momenteel bevat deze lijst 3 feesten. Staat uw feest er (nog) niet tussen, voeg deze dan toe.
Heilige Drievuldigheidsprocessie (Kester)

De Heilige Drievuligheid bestaat uit God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Waarschijnlijk was de eerste kerk van Kester toegewijd aan de Heilige Drievuldigheid.en waren er in Herfelingen en Oetingen kapellen. Nadat de eerste kerk verdween, werd de nieuwe kerk toegewijd aan Sint-Maarten. In de volksmond heet de processie 'De Kesterweg of de paardenprocessie'. Deze processie vertrekt om 6 uur 's ochtends aan de kerk van Kester. Het Paardenvolk van Kester, ruiters van enkele Pajottenlandse verenigingen en voetvolk gaan vervolgens samen naar de kerk van Herfelingen.

Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart is de rooms-katholieke benaming voor de feestdag van de opneming van Maria in de hemel 'met lichaam en ziel'. Op heel wat plaatsen in Vlaanderen trekt er dan ook op 15 augustus een Maria Ommegang rond. Een Maria Ommegang is een van de meest traditionele uitingen van devotie voor Maria. Ook in Booischot trekt er sinds 1993 een Maria Ommegang door de straten van het dorp. Het jaar er voor werd immers het oorspronkelijke Mariabeeld van de kerk van Pijpelheide terug aan de gemeenschap gegeven.

Ommegang van de Hegge (Poederlee (Lille))

Op donderdag 28 januari 1412 stal Jan Van Der Langersteden, een verarmde jonker uit Herentals, uit de kerk van Wechelderzande een kelk waarin nog 5 geconsacreerde hosties zaten. Door zijn liederlijke leven had de jonker namelijk veel schulden gemaakt in herberg ‘In den Hoorn’ en om die te kunnen betalen, zag hij geen andere oplossing dan een heiligschennende diefstal plegen. Op de terugweg naar zijn verblijfplaats in Herentals verdwaalde de jonker in de Hegge in Poederlee. Welke weg hij ook koos, hij kwam steeds opnieuw op dezelfde plaats terecht.