Achtergrond

Suskewiet: gratis tentoonstelling over vinkensport

Al sinds de 16de eeuw wordt in Vlaanderen aan vinkensport gedaan. Vandaag is de sport vooral populair in West- en Oost-Vlaanderen, maar ook in Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant zijn vinkenverenigingen actief. Om de tradities die aan de vinkensport verbonden zijn beter bekend te maken bij het ruime publiek, ontwikkelden Erfgoedcel CO7 en de Stad Harelbeke een reizende tentoonstelling. Deze expo bestaat uit vier modules. Het eerste deel staat stil bij de vink zelf, de tweede module toont hoe de vinkenier met zijn vogel omgaat, het derde luik focust op de vinkenzetting en de laatste module toont het leven in de vinkensportvereniging, het kloppend hart van de vinkensport. Deze interactieve tentoonstelling kan gratis worden ontleend via suskewiet@harelbeke.be. LECA is partner in dit project.

Tradities bij onze Noorderburen

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur (NCV) riep 2009 uit tot het Jaar van de Tradities. Ze riepen iedereen in Nederland op om te laten weten welke tradities voor hen belangrijk waren. Op die oproep werd massaal gereageerd. De resultaten van het project zijn te vinden in het boek ‘Dit zijn wij. de 100 belangrijkste tradities van Nederland’ (2010). LECA werd door dit project geïnspireerd om ook in Vlaanderen op zoek te gaan naar de tradities die mensen vandaag belangrijk vinden. Ineke Strouken, directeur van het NCV, gaf ons met plezier meer tekst en uitleg bij hun project.

Een Turks trouwfeest

Heel wat mensen hebben trouwen van jongs af aan hoog op het verlanglijstje staan. De sprookjesachtige trouwkledij, een torenhoge bruidstaart en de ware Jacob(a) mogen daarbij natuurlijk niet ontbreken. Clichés, we weten het. Maar rond trouwen bestaan er nu eenmaal heel wat gewoonten en tradities. Die kunnen van land tot land erg verschillen. LECA vzw wilde weten hoe het zit met de tradities rond het Turkse huwelijk en mocht op bezoek bij Saban Gök van de Turkse Unie van België.