Feestkaart

Hieronder vindt u een overzicht van de feesten in Vlaanderen. Momenteel bevat deze lijst 27 feesten. Staat uw feest er (nog) niet tussen, voeg deze dan toe.
Abrahamviering (Leuven)

Via het Jaartallenleven of kortweg de Jaartallen houden mannen in Leuven al generaties lang een bijzonder ritueel in stand om naar hun vijftigste verjaardag toe te leven. Op veertigjarige leeftijd verenigen zij er zich namelijk onder de naam ‘Vriendenkring Mannen van het jaar (geboortejaar)’ en in de 10 jaar die daarop volgen, organiseren ze allerhande activiteiten. Zo is voor ieder geboortejaar een andere Vriendenkring actief. De verschillende Jaartallen worden bovendien overkoepeld het Verbond der Jaartallen.

%AutoEntityLabel%

Door de aanleg van enkele nieuwe straten ontstond rond 1950 een hele nieuwe buurt in Sint-Gillis Dendermonde. Naar aanleiding daarvan besloot het gemeentebestuur inspanningen te doen om de verschillende wijken en buurtgemeenschappen dichter bij elkaar te brengen. Vlak daarvoor had toenmalig burgemeester Paul Hendrickx ook een Gemeentelijk Comité voor Lichamelijke Opvoeding, Sport en Ontspanning opgericht en het was dat Comité dat meteen de kans kreeg om de samenwerking tussen de wijken en buurten te stimuleren. Om dat te bereiken organiseerde het Comité een bloemencorso.

%AutoEntityLabel%

De Gezôarse feesten ontstonden in 1976. Toen besloten enkele jongeren om een groots dorpsfeest te organiseren om de zomer af te sluiten. Ze noemden dit evenement de 'Uilefeesten'. Het dorpsfeest groeide jaar na jaar en werd in de loop der jaren omgedoopt tot de 'Gezôarse Feesten'. Tegenwoordig duren de feesten drie dagen en hebben ze een goed gevuld en gevarieerd programma. Sinds 1984 starten de feesten telkens met een thema-avond op vrijdag. Hoogtepunt op zaterdag is dan weer de grote fuif in de sporthal 's avonds. Het zwaartepunt van de feesten ligt echter op zondag.

Gravensteenfeesten (Gent)

De Gravensteenfeesten brengen de grootste studentengrap in de geschiedenis van de stad Gent in herinnering. De studentengrap dateert van november 1949. De Gentse studenten waren toen zeer boos over een serieuze stijging van de bierprijs. Men moest immers drie in plaats van twee frank voor een pint betalen. Enkele studenten gingen over tot een protestactie. Ze namen daarbij, gewapend met bier en appels, de Gravensteenburcht in het centrum van Gent in. De politie en zelfs de brandweer stond machteloos.

%AutoEntityLabel%

De hondenzwemming in Sint-Baafs-Vijve bij Wielsbeke is een happening, die in 2010 haar 160-jarige bestaan mocht vieren. Bij deze jaarlijkse loop- en zwemwedstrijd voor honden is het de bedoeling dat de deelnemende dieren zo snel mogelijk de Leie oversteken. Voor de wedstrijd van start gaat, worden de honden gemeten met een traditionele maatstaf. Er worden drie categorieën onderscheiden: kleine, middelmatige en grote honden. Na de meting brengen begeleiders de deelnemers per boot naar de overkant van de Leie.

Jaarmarkt (Eksaarde-Centrum (Lokeren))

De jaarmarkt in Eksaarde-Centrum heeft plaats achter de kerk van Eksaarde en is één van de twee markten voor paarden die de stad Lokeren elk jaar organiseert.  Er zijn competities voor labeurpaarden, warmbloedpaarden en rij- en shetlandpony's. Een professionele jury beoordeelt de ingeschreven dieren en kent aan de mooiste een geldprijs en/of medaille toe. De andere Lokerse jaarmarkt is die van Eksaarde-Doorslaar.

Jaarmarkt (Eksaarde-Doorslaar)

Ieder jaar organiseert de stad Lokeren twee jaarmarkten. In september heeft dit gebeuren plaats in Eksaarde-Centrum en in mei in Eksaarde-Doorslaar. Deze laatste valt ieder jaar op de zaterdag voor de eerste zondag van mei, tijdens het weekend van Doorslaar kermis. Op deze paardenjaarmarkt worden geen paarden meer verkocht maar wordt er wel een keuring georganiseerd. Iedereen kan zich inschrijven om zijn of haar paarden te laten keuren door een professionele jury. Er kunnen geldprijzen en medailles worden gewonnen in verschillende categorieën.

Jaartallendag (Leuven)

Het Jaartallenleven in Leuven is een bijzonder levenscyclusritueel waarbij de vijftigste verjaardag centraal staat. De basisgedachte van het Jaartallenleven is dat mannen die in of rond Leuven wonen, vanaf de leeftijd van 40 jaar een decennium lang activiteiten ondernemen en ceremonies houden om de viering van hun 50ste verjaardag bijzonder te maken. Ze doen dat onder de naam 'Mannen van het jaar (geboortejaar)'. In de periode van 10 jaar die de mannen zo samen doorbrengen, resulteert dit rituele proces in een hechte groep die het leven rond de 50 viert en omarmt.

Limburgse Zondagsmarkt (Genk)

Al meer dan dertig jaar worden in Genk iedere zondagvoormiddag van juli en augustus de Limburgse Zondagsmarkten georganiseerd. De Limburgse Zondagsmarkten zijn intussen uitgegroeid tot één van de grootste rommelmarkten in Vlaanderen. Bezoekers kunnen er koopjes of terrasjes doen en genieten van optredens, straatanimatie en randactiviteiten. Gelijktijdig met de Zondagsmarkten loopt op het nieuwe stadsplein ook de kunstmarkt: 'Kunst op het plein'.

Massacantus (Gent)

Elk jaar vindt er in Gent een studentenzangfeest plaats. Tot 2009 werd het georganiseerd op het Sint-Pietersplein. Het feest is echter uit zijn voegen gebarsten en is verplaatst naar Flanders Expo. Meer dan 1500 studenten komen samen om er liederen te zingen en te drinken. Het bierdrinken is belangrijk tijdens de cantus. Het bier smeert de kelen tijdens het studentenzangfeest. Verder wordt er elk jaar een Gentse Bierkoning gekozen. Maar ook het zingen is van tel.

Meiboomplanting (Brussel)

Het planten van de Meyboom (of Meiboom) op de hoek van de Broekstraat en de Zandstraat is een oude traditie in Brussel, die in 2008 al aan zijn 700ste editie toe was. Toch zijn historici het niet altijd eens over de oorsprong van de meiboomplanting.

Meiboomplanting (Moerbeke-Waas)

In de jaren 1940 groeide Moerbeke-Waas uit tot een populaire bestemming voor bermtoeristen of trekkers. Vanuit de steden kwamen zij naar de gemeente om er te genieten van de natuur. In 1947 of 1948 had in Moerbeke-Waas de eerste meiboomplanting plaats. Een heraut trok toen met een bel door het dorp om de feestelijke gebeurtenis aan te kondigen. In de jaren die volgden bleven trekkers in mei traditiegetrouw naar Moerbeke-Waas komen om een meiboom te planten.

Meyboomplanting (Leuven)

De Meyboom, symbool van het jonge ontluikende leven en de groei, dient traditiegetrouw geplant te worden op 9 augustus, op de vooravond van Sint-Laurentius en dit vóór 17u. Het feest kan bogen op een 7 eeuwen oude traditie, die steunt op diverse legenden en herinnert aan een overwinning van Brussel op Leuven, of volgens anderen aan een huwelijksplechtigheid waarbij een edelman uit Leuven huwde met een meisje uit de Brusselse Bas-fonds wijk. Hij gaf geld om op Sint-Laurentiusdag feest te vieren en een Meyboom te planten.

MusikOmetro (Brussel)

De Brouckère, Kruidtuin, Beurs, Rogier of Centraal Station, het zijn enkele van de klinkende namen van Brusselse metrostations die een keer per jaar worden omgetoverd tot unieke concertlocaties tijdens MusikOmetro. Met MusikOmetro wordt op de derde zaterdag van september het startschot voor de autoloze zondag gegeven. Zonder podium en lichtschow brengen artiesten eerlijke livemuziek. De Brusselse metro wordt dan de (ont)kleedkamer voor muziek, stedelijke en ondergrondse activiteiten.

Paardenjaarmarkt (Kuringen)

Op 17 maart 1241, de naamdag van Sint-Gertrudis, werd dankzij Arnold IV voor het eerst een paardenmarkt in Kuringen georganiseerd. In de daaropvolgende jaren groeide de markt uit tot een jaarlijks terugkerend evenement en bij iedere editie kwamen duizenden mensen naar Kuringen om de aan- en verkoop van paarden van dichtbij mee te maken. Al snel waren naast paardenhandelaars ook goochelaars, ijzerbrekers, messenwerpers, cowboys en zangers te vinden die de toeschouwers vermaakten met hun kunstjes. De paardenjaarmarkt was zo lange tijd erg succesvol.

Paardenmarkt (Dilbeek)

Al meer dan 15 jaar zijn er elk jaar vier paardenmarkten in Dilbeek. Op deze markten kunnen er paarden, pony's en ezels worden aangekocht en verkocht. Kinderen kunnen 's morgens gratis een ritje maken op een pony. Deelname aan deze markten is gratis en er is altijd een dierenarts ter plaatse.

RetroRonde van Vlaanderen (Oudenaarde)

De RetroRonde is een fietsevenement in de omgeving van Oudenaarde. Het jaarlijkse evenement is bedoeld als een eerbetoon aan de Flandriens, de wielerhelden uit het verleden. Via kleurrijke truitjes en oude fietsen kunnen geïnteresseerden kennismaken met het wielrennen van vroeger. Op beide dagen van het feestweekend kun je via de Vintage Ride zelf de legendarische Paterberg en Koppenberg trotseren.

%AutoEntityLabel%

In de historische binnenstad van Leuven wordt tijdens ReuzeLeuven een reuzenoptocht georganiseerd. Die start om 14u op het Martelarenplein en heeft als eindhalte het Wereldfeest in het Bruulpark.

Toeschouwers kunnen zich opstellen langs het parcours en zich vergapen aan de dansende reuzen die het beste van zichzelf geven. 

Alle info over ReuzeLeuven, de reuzen en het reuzebier vind je hier

%AutoEntityLabel%

Wingene is een dorp van feesten. Direct na de oorlog kende men de Roggebroodfeesten, toen werd ook de eerste reus Jan Roggeman geboren. In 1954 werden deze feesten overgenomen door de Bruegelfeesten. Deze feesten troken een massa volk en kregen in 1982 zelfs bezoek van Prins Filip. Wingene was dan ook een echt Bruegel dorp .

%AutoEntityLabel%

De Reuzendragers van Ronse organiseren op 8 december 2018 een Reuzenstoet naar aanleiding van de wedergeboorte van de Reuzen Angeleki De Naaister en Ephrem De Beiaardier. De stoet vertrekt aan de zottenmuur om 14u45, de Ronse reuzen worden vergezeld met reuzen uit diverse andere steden zoals Brussel en Flobecq. Samen trekken ze naar de Grote Markt waar de reuzen een rondje maken. Daarna volgt de hergeboorte en herdoopplechtigheid van Angeleki en Ephrem aan het stadhuis. 

Rock on the Dock (Antwerpen)

Rock on the Dock is een gratis muziekfestival dat in 2009 al aan zijn tiende editie toe is. Met dit evenement blijft Florreken, uitbaatster van Gaarkeuken 110, jaar na jaar zorgen voor wat extra leven in de haven. Daarbij kan ze rekenen op de sponsoring van een aantal bedrijven en de steun van het Havenbedrijf. Rock on the Dock wordt 's middags afgetrapt met een speech. Daarna zijn er optredens tot laat in de nacht. Op de affiche staan deze keer toppers van de voorbije jaren. Voor wie op vrijdagavond 18 juni 2009 al in feeststemming is, is er een feestje met muziek.

Ros Beiaardommegang (Dendermonde)

De Ros Beiaardommegang is een totaalspektakel waarbij het monumentale Ros Beiaard, bereden door de Vier Heemskinderen en gedragen door de trotse pijnders, als onderdeel van een schitterende ommegang door de straten van de historische binnenstad van Dendermonde trekt.

%AutoEntityLabel%

De Safarkensmarkt is een een jaarlijkse oude ambachten- en rommelmarkt die telkens op de tweede zondag van augustus plaats vindt. Het feest ontstond in 1978 naar aanleiding van 'het jaar van het dorp'. Bedoeling van de organisatoren was om de plaatselijke verenigingen een kans te bieden inkomsten te verzamelen.De naam van de markt is afkomstig van het oude limonadeflesje met de knikker in: 'het safarke'.

%AutoEntityLabel%

Het kleurrijkste festival van het jaar, de Belgian Pride in Brussel! 

Pages